Minden kislány álmai között szerepel a herceg, a fehér ló, vagy éppen az eljegyzés pillanat, amikor megkérik a kezét, és amikor később fehér menyasszonyi ruhában kimondja a boldogító igent.

AZ ELJEGYZÉS TÖRTÉNETE, FONTOS KÉRDÉSEK – VÁLASZOK.

Az eljegyzés fontos szerepet töltött be a múltban a családok vagyonegyesítésében, az eljegyzést rendszerint szerződés követte, amiben tisztázták a családok, hogy ki mivel járul hozzá a jegyesek házasságához. A szülőknek jelentős volt a hatalmuk, és akár meg is vétózhatták a házasságot. Az Izraeli népek körében az eljegyzés a zsidótörvényben, (Tóra) már meg volt írva, annak szigorú rendje szerint. Európában a Görögök közvetítésével terjedt el ez a hagyomány, vagy inkább szövetség. Ma már csak néhány arab országban kötelező eleme az eljegyzésnek a szerződéskötés. Hazánkban és Európa országaiban, napjainkban nagyon szabadon házasodhatnak a szerelmes fiatalok akár vagyoni, akár etnikai hovatartozásuk gátjait áttörhetik különösebb gond nélkül. Persze lehetnek kivételek.

EL LEHET – E JEGYEZNI A LÁNYT ELJEGYZÉSI GYŰRŰ NÉLKÜL?

Ma már nem lehet egy kendőváltással eljegyezni a menyasszonyt. A jelenlegi kultúránk részévé vált az eljegyzés, méghozzá gyűrűvel. Véleményem szerint az eljegyzés romantikus esemény, ami egy kulturált kapcsolatban a kapcsolat legmagasabb érzelmi szintjéhez való megérkezésének a jele. Minden lány örül, ha megkéri a kezét a szerelme. Ezt a szintet már csak az-az elköteleződés múlja felül, amikor a párok házasságot kötnek a törvény erejével, és ezt Isten színe előtt is megszentesítik.

Elengedhetetlen az eljegyzés, vagy lehet a-nélkül is házasodni, mindjárt a jegygyűrűt húzni a kiválasztottunk újára?

VAN-E ÖSSZETARTÓ EREJE AZ ELJEGYZÉSI GYŰRŰNEK?

A párok kapcsolatát az eljegyzés egy magasabb szintre emeli többféle vonatkozásban is. Olyan érzések töltik el a párokat ebben a lánykérési szituációban, ami semmi mással össze nem hasonlítható. Boldogsággal tölti fel a párokat, megerősíti Őket és kapcsolatukat.  Mint köztudott a boldogság érzése nem mindennapos esemény, ezért is különleges és emlékezetes pillanat az eljegyzés.

MIÉRT FONTOS, HOGY GYÉMÁNT VAGY DRÁGAKŐ LEGYEN AZ ELJEGYZÉSI GYŰRŰBEN?

A lányok, amikor csábítanak, vagy amikor szerelmesek, szeretnének nagy hatást elérni a szépségükkel. Jó smink, egy jó nadrág, szép ruha, stb.  A férfiak szeretnének a párjuk szépségéhez méltó szépségű eljegyzési gyűrűt ajándékozni. A lányok kicsit a kapott gyűrű szépségével azonosítják önmaguk szépségét és kapcsolatuk komolyságát. Ennyire szép és értékes gyűrűt kaptam, ez tényleg illik hozzám és a párom szerelmének komolyságát is hűen tükrözi. A gyémánt, a zafír, vagy smaragd a legértékesebb drágakövek. A drágakő féltve őrzött kincs akár csak egy széplány, akit nem szeretnénk elveszíteni, vagyis hasonlóak egymáshoz. Nos, valahogy így jön összhangba a drágakő és az eljegyzési gyűrű. Példa lehet zafír eljegyzési gyűrűre a Diana gyűrű, amiben egy csodálatos zafír tölti be a központi ékkő szerepét.
A gyűrű szimbólum, de azért fontos, hogy értéke legyen, mert az értékeket őrizzük, fizikailag is és szívünkben is.

MI SZÁMÍT ÉRTÉKES ELJEGYZÉSI GYŰRŰNEK?

Nem a pénzben kifejezett értéke a fontos, hanem a szépsége és a hozzá fűződő őszinte szerelem. Fontos azonban, hogy drágakő legyen benne, mert ez szimbolizálja azt, hogy az eljegyzés egy különleges pillanat az életünkben. Mindenkinek a maga szintjéhez mérten kell kiemelkedően nagy, és különleges ajándékot szentelnie erre a célra. Különleges lehet az ajándék attól is, hogy magunk tervezgetjük, sokat járunk utána, hogy a legszebbet tudjuk kihozni a lehetőségünkhöz mérten. (Ez sokaknak sikerül is úgy tapasztalom.)
Hogy mi a sok és mi a kevés arra itt áll Isten Jézus által adott üzenete.

Az Úr Jézus a templomtéren nézte, miként dobnak pénzt a perselybe a mellette elhaladó emberek. Sok gazdag sokat dobott bele, s azt feltűnően tette. Aztán egy szegény özvegyasszony két fillért, azaz egy krajcárt dobott a perselybe. Jézus odahívta a tanítványait, és azt mondta nekik: „Bizony, mondom néktek, hogy ez a szegény özvegyasszony mindenkinél többet dobott a perselybe, mert mindannyian fölöslegükből dobtak, ő azonban szegénységéből mindazt beledobta, amije csak volt, az egész vagyonát.”

Szerintem nincs is miért tovább boncolni ezt a kérdést, hiszen Jézus ránk hagyott üzenete ebben a kontextusban is teljesen világos segítséget ad számunkra ahhoz, hogy tiszta lélekkel és őszinte szerelemmel állhassunk a választottunk színe elé nagy kérésünkkel.

Eljegyzésetekhez sok sikert kíván a Vígékszer csapata!

Műhelyünk vállal, ékszerfelújításokat, egyedi ékszerkészítést, kőfoglalást rövid határidővel.