A Vicenzaoro ékszervásár és kiállítás ez év januárjában volt. Úgy döntöttünk, azért, hogy kövessük a nemzetközi ékszer és drágakő trendeket, idén részt veszünk az eseményen.

Vicenzaban általában egy évben kétszer szerveznek ékszer kiállítást. Közel 2000 kiállító cég volt a vásáron. Kisebb ékszer tervezőktől és manufaktúráktól kezdve a nemzetközi nagy ékszermárkákig rengeteg nagykereskedés képviselte magát.

Nemzetközileg elismert ékszertervezők mutatták be legújabb és legkülönlegesebb munkáikat. Rengeteg gyémántos valamint egyéb drágaköves ékszert megtekintettünk, de érdekességként láttunk olyan nappali dísznek tervezett platinából készült fát, melyen összesen 3300 karát gyémánt volt, a fa minden egyes ága gyémánt levelekkel és gyémánt szirmokkal volt kirakva.

Fontos megjegyezni, hogy a drágaköveknél a karát az adott kő súlyát jelöli, ellentétben a nemesfémekkel, melynél a karát a tisztaságot jelképezi.

Egy 1 karátos gyémánt súlya 0.2 gramm, de egy 18 karátos arany ékszernél a karát azt jelenti, hogy 18/24-ed részben, azaz 75%-ban tartalmaz aranyat a nemesfém ötvözet. A maradék 25% az az ötvözőanyag, mely nagy részben például ezüstöt, rezet és több egyéb fémet tartalmaz, hogy az ékszer anyaga megfelelően megmunkálható legyen.

Elvileg próbálhatnánk 24 karátos azaz színaranyból is ékszert készíteni de ez túl puha lenne a mindennapos használathoz. Ezért alakult ki, hogy az ékszerekhez az aranyat ötvözik és 14/24, esetleg 18/24 finomságú aranyból készítik.

Térjünk hát vissza a drágakövekhez és a Vicenzaoro kiállításhoz, ahol még 10-20 karátos különleges gyémántoksmaragdokzafírok és rubinok is szép számmal voltak a kereskedők kínálatában. Természetesen apró, néhány milliméteres szépségek is kaphatóak voltak.

Az utazásunk legnagyobb tanulsága az volt, hogy bebizonyosodott: a különlegesen tiszta és ritka színárnyalatú smaragdok, rubinok és zafírok gyakorlatilag közel egy árban vannak a gyémántokkal. Különlegesen igaz ez a smaragdokra, amikből már a kisebb és kolumbiai származásúak is közel azonos árban vannak a gyémántokkal, holott az átlagos zafírok és rubinok még azért jellemzően az azonos méretű gyémántok felébe, harmadába kerülnek.

Zafírokból a Ceyloni és Kashmir, rubinoknál a Burmaiak a legnépszerűbbek a prémium kategóriában. De feltűnően nagy volt a különbség a kínálatban általában a Smaragd javára. Bizonyára a vásárlói igényekhez is igazodik a kínálat, mert smaragdból és zafírból több volt mint rubinból. Magyarországon a színes drágaköves ékszerek viselete még gyerekcipőben jár, a vásárlók több, mint 90 százaléka csak gyémántos ékszerben gondolkozik. Ez elsősorban azért is van, mert Magyarországon rendkívül szegényes a kereskedők kínálata a színes kövekből.

Ezen szeretnénk változtatni, és prémium minőségű smaragdokkal, zafírokkal és rubinokkal ékesített ékszerekkel fogjuk bővíteni a kínálatunkat. Ennek érdekében március elején elutaztunk Hongkong-ba, erről az utunkról is hamarosan beszámolunk blogunkban.

Műhelyünk vállal, ékszerfelújításokat, egyedi ékszerkészítést, kőfoglalást rövid határidővel.